סיכום מערכה Unrelated Incidents

לא בכל יום יוצא לך לסכם מערכה שנמשכה כמעט חמש שנים אז זה כנראה יהיה קצת ארוך. לפני שאני אתחיל אני רוצה לעשות קצת סדר לגבי המטרה של הפוסט הזה. יש לי מטרה כפולה בפוסט הזה, מצד אחד לרשום לי את מה שהיה כמזכרת ומצד שני גם כדי לתת השראה ורעיונות לשחקנים ומנחים אחרים שאולי ירצו לעשות דברים דומים. באופן יוצא דופן המערכה הזו היתה מערכה שידעתי עליה הרבה דברים לפני שהיא התחילה, ידעתי שהיא הולכת להתחיל עם סדרה של אירועים לא קשורים (להלן השם Unrelated Incidents) וידעתי שכל האירועים הללו הולכים להתגלות כחלק מסיפור גדול יותר שהוא חלק מסיפור גדול יותר. בגדול כתבתי כבר לא מעט על המערכה הזו (אפשר לראות את הרוב תחת התיוג Unrelated Incidents, אבל הרבה מהפוסטים כבר לא זמינים בגלל שלפני שנה כל הבלוג שלי נמחק).

בגדול הקמפיין היה מחולק ל-“עונות” במקום להרפתקאות כי אני אוהב את ההמשכיות של המושג עונה, וכי זה נתן יותר את האווירה של סדרת טלוויזיה בלשית Film Noir-ית שרציתי להכניס פנימה. כל עונה הייתה בנויה עם סיפור משלה, הגיון פנימי ואווירה שונה. תכננתי כמה נקודות סיום שונות למערכה הזו ובכל פעם המשכנו הלאה לעוד. 

שיטה

שיחקנו עם אחת מהשיטות החביבות עלי, “גורל מואץ” (Fate Accelerated) (אפשר להוריד בחינם את הכללים בעברית מאתר הפונדק, או באנגלית מאתר Evil Hat Productions). הבחירה בשיטה הזו היתה בעיקר בגלל שחלק מהשחקנים היו חדשים למשחקי תפקידים ואף אחד לא רצה שיטה מורכבת מדי. למען האמת, אפילו את השיטה הסופר קלילה של גורל מואץ הגמשנו מעט. 

השיטה נתנה לנו הרבה מאוד. אני אוהב את המכניקה של גורל, יש שם הרבה אלמנטים המעודדים שיתוף פעולה (יצירת אספקטים אחד עבור השני) וגם הרבה מכניקה התומכת בהתערבות של שחקנים בסיפור ובדרך המשחק אחד של השני (לקמפל (מלשון To Compel) אספקטים אחד של השני). 

כמנחה אני השתמשתי במספר ספרי הרחבה של Fate: רעיונות מהשיטה המקורית של “גורל” (Fate), ה-Adversary Toolkit שזו אסופת יריבים ועלילות תפורים יחדיו ליצירת מפגשי בזק. מתישהו במהלך המערכה יצאו ספרי ההרחבה של העולם של תיקי דרזדן שבו בחרנו לשחק, השתמשתי בראשון מביניהם “העולם שלנו” (“Our World“) שהוא ספר עם עיצוב מעולה ושמכיל כל מה שאתה רוצה לדעת על הרצת משחק בעולם של תיקי דרזדן. וגם לקחתי כמה רעיונות ועקרונות מהספר Dresden Files Accelerated אבל הוא יצא כל כך מאוחר בזמן המשחק שלנו והוא בנוי עם עוד כמה רמות של מורכבות שלא רציתי להכניס למשחק, אז בסופו של דבר כמעט לא היה לי מה לעשות איתו.

עולם והשראות

המשחק כולו התרחש בעיירה הדמיונית ניו-דולין (“New Doolin”), עיר אמריקאית בתקופת שנות התשעים (בגדול “עם פלאפונים אבל בלי סמארטפונים, עם מחשבים אבל בלי אינטרנט מהיר”). את העיר עצמה יצרנו כולנו יחד בסשן הראשון, וזה היה אחד ממפגשי ההתנעה היותר מוצלחים שהרצתי. העיר נוצרה מסביבנו וכל אחד מאיתנו הוסיף עוד ועוד עד שהשלם היה באמת גדול מסכום חלקיו. שיטת המשחק של Fate תומכת מאוד בתהליך השיתופי של יצירת עיר ואני ממליץ לכל אחד לנסות אותו בפעם הבאה שאתם מתחילים קמפיין מבוסס מיקום. לכל מידע נוסף על העיר אני התבססתי על העיר האמיתית ניו אורלינס (שעליה כמובן אפשר לקרוא המון בויקיפדיה תחת New Orleans) בין אם במפות, בתאריכים או בשמות של מקומות ואפיונים. 

העולם סביב לעיר התבסס על העולם של סדרת הספרים תיקי דרזדן (The Dresden Files). אבל מבלי לפגוש אף אחת מהדמויות המרכזיות של הסדרה עצמה. רציתי שהעולם יהיה עשיר ושהשחקנים שקראו חלק מהסדרה (רובם) יהנו לגלות את ההתייחסויות לעולם אבל מבלי שזה ממש ישפיע או יגביל את המשחק או הדמויות או המשחק.

שאבתי השראה מהרבה מאוד מקומות, בעיקר כי המערכה נמשכה כמעט חמש שנים וכי כשאני מתלהב ממשהו אז אני שואב ממנו השראה. בין הדברים ששאבתי מהם השראה היו מבנה הארגונים, חצרות הפיות, הארגונים השונים של העולם העל טבעי (הנוטרים, חצרות הערפדים, Neutral grounds) בתיקי דרזדן, The church of violence (כנסייה שהיא חברת קש להברחות נשק) נלקחה מהסדרה Black Lagoon ובהתאם למסורת של ספרי תיקי דרזדן שאבתי הרבה דמויות היסטוריות לתוך המשחק (מרים האלכימאית, אליס בימון יאנג, פומורים מהמיתולוגיה האירית) ועוד ועוד.

שחקנים ודמויות

הקמפיין הזה התחיל עם שתי שחקניות חדשות למדי שזה היה משחק התפקידים הרציני הראשון שלהן, שחקנית מנוסה ושחקן ותיק מאוד. כמו בכל פעם שהרצתי לשחקנים מתחילים העובדה שהן לא היו כבולות במוסכמויות של הז’אנר שיחק לטובתן ואיפשר להן ליצור דמויות מקוריות ומעניינות.

הדמויות שלנו היו:

  • אלבה קאטו – יצור על טבעי שקוללה להפוך לנשר כל פעם שהיא אלימה כלפי בני אדם ושעם השנים למדה לשלוט בקללה שלה (ובחלק מהאופי התוקפני שלה) ואימצה לליבה את חבריה מניו דולין.
  • לי גריר (כיום: פלור דה לי) – התחילה את דרכה כרופאת ילדים אנושית עם חיית מחמד קסומה ובמהלך הקמפיין הפכה לפיית קיץ מלאה עם כוחות קסם לתפארת. 
  • רובינסון ת’אצר – שוטר לשעבר שהפך להיות בלש פרטי כשהתחיל להתעמק בעל טבעי וגילה שהוא יכול להשתמש במעט קסם. עבר תהפוכות רבות במהלך הקמפיין מתמהוני לאחד מאנשי המפתח של האוכלוסייה העל טבעית בעיר ובסוף שוב למתבודד מטורף למחצה ביער.
  • ניאבה – פיית חורף צעירה שהתחילה את דרכה כנופשת הרחק מהבית, דרך מקימת המועדון הראשון בעיר לישויות על טבעיות ושגרירה של העל טבעי בניו דולין ואז לאחת ממועצת ראשי העיר ולבסוף למקימה של מועצת העיר השנייה. 

עונות ועלילה

כפי שציינתי קודם המשחק היה בנוי מעונות, שהן מקבילות להרפתקאות בקמפיינים אחרים אבל לכל אחת היה מוטיבים ועקרונות שונים. 

עונות:

  • עונה 1 – “ברוכים הבאים לניו-דולין”: העיר, שנמצאת תחת ההשפעה של חצר החורף, נמצאת במאבק קסום בין קבוצת “הירוקים” לקבוצת ה”כרום”. כחלק מקבוצת הירוקים יש טרוריסטים אקולוגיים שמובלים על ידי נבל מסתורי בשם “הגנן”, שרוכש כלי נשק קסום רב עוצמה מנציגה של חצר הקיץ: זרע של עץ קיץ וחוטר עץ שמאפשר לשלוט בו, במטרה להפוך את רוב העיר לג’ונגל. חברי הקבוצה מביסים את הגנן בקרב איום, מחסלים אותו וזרע הקיץ נבלע בתוך אחת הדמויות, מה שמתחיל את שינויה מבת אנוש ל… משהו אחר. העונה הזו היתה ממוקדת במאבק בין שני צדדים, שימור הטבע לעומת ההתקדמות העירונית, מבלי לטעון שצד אחד יותר טוב מהשני. המאבק הזה הוא הטרמה לעונות המאוחרות יותר ולהתכתשויות בין חצר החורף והקיץ.
  • עונה 2 – “מי את, סילביה ג’מסטון?”?: סילביה ג’מסטון היא נוטרת שנשלחה לחקור את מה שמתרחש בניו-דולין וספציפית כד המכיל ישות קסומה דמוית עכביש שיכולה לתקשר רק בתמונות ויזואליות ושמאפשרת למשתמשים בו לטייל בחלומות של אנשים אחרים. יש הסתבכות עם מגוון דמויות צבעוניות: סיגל – חיילת מהמזרח התיכון שיכולה לבחור לספוג פציעות מראש ושהופכת לבת זוג לא קבועה של אלבה, יורגן יורגנסון – נוטר שיכול למחוק את הזיכרון של אנשים, פיונה ארגייל – קבלנית אלימות יצירתית עצמאית שנשכרה למנוע מהקבוצה להציל את הכד הקסום. המטרה של כל הסיפור היא עוד ניסיון של חצר הקיץ לשחרר את ראש העיר שקבור תחת פארק אורדרלי בשינה קסומה. אני מרוצה במיוחד מהסשן המרכזי של צלילה לתוך חלום.
  • עונה 3 – חברי הקבוצה מחסלים את אליס בימון יאנג (אחת ממייסדי העיר) ומשחררים את מייסדת העיר (ולשעבר ראש העיר) צ. מ. ת’אצר מהכלא שלה תחת פארק אורדרלי. ובכך שוברים את ההסכם שהיה למנהלי העיר עם חצר החורף. 
  • עונה 4 – “כוכבים” – חברי הקבוצה הופכים להיות כוכבים עולים בהנהלת העיר, הם מקבלים תפקידים בולטים, אבל לרוע המזל ראש העיר נחטפת ומועלמת בתוך מזוודה עם בועת סטסיס זמן בתוכה ועל גיבורינו האמיצים למצוא ולהציל אותה. החוטפת מתגלה כאליסנדרה, ערפדית מחצר הירקן (לשעבר), ואחת ממייסדות העיר. הקבוצה מצליחים לשכנע אותה לחזור לעיר ולהשכין שלום בינה לבין שאר מייסדי העיר.
  • עונה 5 – “A Time To Kill” – עונת מסע בזמן שנבנתה במשך 18 החודשים שקדמו לה. אתם יכולים לקרוא על זה עוד פה.
  • עונה 6 – “בואו של אדון הכאב” – הקבוצה מוזהרת ש-“אדון הכאב” עומד להגיע לעיר, ישות מסתורית שיכולה לקחת בעלות על כל דבר שאין עליו בעלים רשמי. מאוחר יותר מתגלה שמדובר במזימה של נבלולים מחצר החורף להפליל את ניו דולין בכך שגנבו את הספר של אדון הכאב ובכך לגרום לאדון הכאב להשמיד את העיר. גיבורינו מצילים את העיר באמצעות חשיבה מהירה והחזרה של הספר האמיתי במקום הזיוף. 
  • פרק ספיישל 6.1 -“הבזאר בין החצרות”  – הרפתקה קצרה שהריצה אחת מהשחקניות וכללה חילופי גופים בין הדמויות השונות.
  • עונה 7 – “changes” –  שינויים עוברים על ניו-דולין. המסך בין העולם שלנו וה-Nevernever מתפורר וחורים נפערים למימדים אחרים. העונה הזו היתה סדרה של מספר הרפתקאות קצרצרות: המקרה המוזר של הסטיר בשעת הלילה המאוחרת, סיפור האהבה של ג’יאוף ואהובתו ערפדית המים, ביקור של שדים בעיר וניסיון לתווך ביניהם ולגלות מיהו השד המסתורי שכרת ברית עם המייסדים המקוריים של ניו-דולין.

עלילת על 

העלילה הגדולה שהתרחשה ברקע של רוב העונות התבססה על היצירה של העיר על ידי חמישה יצורים שחברו ביחד: ראש העיר (חצי אדם חצי צמח, צאצא של דפנה מהמיתולוגיה היוונית), ה-shadow shaman (מכשף רב עוצמה בעל שבט שלם של משפחה), גראלד פרוואלו (דרקון בצורת אדם שהסתכסך עם מלכת החורף ולכן קולל להישאר במקום), אליסנדרה (ערפדית מחצר הירקן), אליס בימון יאנג (מכשפה ונקרומנסרית אפלה). בשלב מסוים חצר החורף הציעו עסקה לשאמן ולאליס לבגוד בראש העיר ולשלוט בעיר עם ברכתה של מלכת חצר החורף וכך הם עשו. גראלד לא יכל לעזור בגלל הקללה שלו ואילו אליסנדרה עזבה את העיר. ראש העיר נקברה בשינה קסומה מתחת לפארק במרכז העיר. שינה ולא מוות מכיוון שמוות של כל אחד מעמודי התווך של העיר יכול לשנות את העיר. 

חצר הקיץ, שסבלו מכך שהעיר תחת השפעת חצר החורף ניסו להשפיע על ידי כך שתמכו בניסיונות הפיכה בתוך העיר, (כגון מכירת כלים קסומים לבני אנוש בעונה הראשונה והשניה) על מנת ליצור הפיכה בעיר במטרה להעיר את ראש העיר. בעונה השלישית זה קורה.

בעונה הרביעית אליסנדרה חוזרת בכדי לנקום בעיר שמבחינתה גירשה אותה. אנחנו מגלים שבזמן שהיא לא היתה בעיר היא עבדה עבור יישות מסתורית. מועצת העיר מוקמת מחדש ובמקום אליס בימון יאנג (ז”ל) נכנסת ניאבה שלנו.

בעונה השישית כל ארבעת החברים הנותרים מטקס ייסוד העיר עוזבים אותה והעיר מתחילה לאבד את עצמה לדעת, נפתחים חורים למימדים אחרים. חברי הקבוצה מנסים לאחות את החורים ולשמר את העיר. ובעונה השביעית גיבורינו מצליחים ליצור מועצת עיר חדשה עם עמודי תווך חדשים ולעצור את ההתפוררות של הקסם של העיר. חברי המועצה החדשים הם: ניאבה, יולנדה (אם המנזר של כנסיית קרתגו השלישית), מרים האלכימאית (כנציגת האוכלוסייה העל טבעית של העיר), ומדליין (ראש המשפחה של ערפדי החצר הלבנה של העיר). הטקס מתקיים בפארק אורדרלי עם ברכתה של ראש העיר הקודמת והקסם של העיר חוזר להיות יציב.

דפי דמות אישיים

אחד מהדברים שעשיתי ומאוד מצאו חן בעיני היה ליצור דפי דמות אישיים לכל עונה. דפי הדמות שיקפו את האופי של כל עונה, הן מבחינת הצבעים שלהם והתימות בעיצוב. באמת שלא היה מדובר בהרבה עבודה והתוצאה היתה מאוד מוצלחת לטעמי, הנה חלק מדפי הדמות לדוגמה:

 

 

 

 

עקרונות הקסם של העולם

בעיקרון כל שיטת הקסם בעולם היתה בנויה על שילובים של דברים, כאשר משלבים רכיבים באופן מאוזן (מספר זוגי של רכיבים) אז נוצרת השפעה ברת קיימה אבל חלשה יחסית, כאשר מערבבים מספר אי זוגי של רכיבים אז נוצרת תגובה קסומה רבת עוצמה אבל שנעלמת מהר. חלק מהייחוד של הטקס של הקמת העיר והסיבה שהיא מקום של עוצמה הוא שהיא הוקמה על ידי 5 יצורים ולכן הקסם והעיר נוצרו מהר ובצורה רבת עוצמה אבל הקבוצה התחלקה ל-2 זכרים, 2 נקבות ואינטרסקס אחד, מה שמאזן את היסודות הזכריים והנקביים בעיר וגרם לה להיות קסם מאוזן. שזה loop hole מגניב בשיטת הקסם. מעבר לעקרונות הבסיס הללו, השתדלנו להשאיר את עקרונות הקסם מעורפלים, בתפיסה שלי יש הרבה סוגים של קסם שכל אחד מהם עובד אחרת.

טכניקות הנחייה

השתמשתי במגוון טכניקות לאורך הקמפיין הזה. היתה תקופה של שאלות שבועיות שהוסיפו עומק לדמויות והוספת עניין לשחקנים, האמת שהשתמשתי בכל כך הרבה טכניקות שונות לאורך חמשת השנים הללו שקשה לי לסכם פה את הכל. אבל אני אנסה לציין חלק למען מנחים שרוצים להשתמש בחלק מהרעיונות:

  • השחקנים מצאו תמונות עבור כל אחת מהדמויות שלהן.
  • יצירה שיתופית וסיפורים משותפים – הרבה מהרקע בכל עונה נקבע על ידי השחקנים. באחת מהעונות אפילו השחקנים תיארו ארבעה חשודים אפשריים כאשר אמרתי להם מראש שאחד מהם יהיה הנבל שהם יצטרכו להתמודד מולו. 
  • מקורות אמיתיים – בחלק מהמקרים שבהם השתמשתי ביצורים או דמויות מההיסטוריה של העולם האמיתי חלקתי לינקים למקורות והזמנתי את השחקנים לקרוא ולגלות עוד על הרקע של העולם סביבם. 
  • Handouts – השתמשתי במגוון של handout (כרטיסים לאופרה, גזירי עיתון, מכתבים רשמיים וכו), 
  • קשרים לשוניים בין משפחות שונות (כל השמות שקשורים לחצר הקיץ היו מילים בצרפתית שקשורות לצמחייה ופריחה, כל השמות של חצר החורף התבססו על מילים באיטלקית שקשורות לקור), 
  • הזמנת שחקנים אורחים לשבירת מונוטוניות.
  • סשני ספיישל – מפגשים מיוחדים עבור אירועים ספציפיים או במקומות יוצאי דופן.

ועוד ועוד. 

פתיח

פתיח זה אחד מהדברים המגניבים ביותר שאתם יכולים לעשות בשביל הקמפיין שלכם. היה חשוב לי לעשות פתיח כי, כמו שכבר ציינתי קודם, מאוד רציתי ליצור את האווירה של סדרת טלוויזיה. כל עונה הפתיח השתנה בכדי לשקף את האופי של העונה. נעימת הפתיחה של עונות 1-5 היתה השיר Kiri מאת Monoral (ערוץ YouTube), ובשתי העונות האחרונות היא היתה The Devil went down to Doolin מאת Gaelic Storm. הנה לדוגמה הפתיח של עונה החמישית: 

תיעוד

חלקים מהעולם שימרנו תיעדתי באתר ייעודי של Unrelated Incidents באתר Obsidian Portal. סה”כ קשה לתעד קמפיין, כבר העברתי הרצאה באייקון 2015 על רעיונות “איך לתעד את הקמפיין שלך” אז אני לא הולך לחזור על כל מה שאמרתי שם אבל החל מהעונה השניה הקלטנו את רוב הסשנים שלנו. זה נכון שבהתאם למסורת עתיקת ימים לא עשיתי עם זה כלום. נו מילא, יום אחד.

מפגש סיום

אחד מהיכולות שאני יותר מעריך היא היכולת ללמוד ולהשתפר. מפגש הסיום שלנו התחלק לשלושה חלקים, בחלק הראשון סגרנו את שאריות העלילה והשאלות הפתוחות שהיו לכולנו. בחלק השני עשינו תהליך קצר של הפקת לקחים. עשינו את זה בשיטה החביבה עליה שהיא לעשות סבב שכל אחד אומר משהו שהוא מאוד נהנה ממנו ולאחר מכן לעשות סבב עם הצהרות של “מה היינו רוצים לראות יותר בעתיד”. זו המכניקת פידבק שאנחנו משתמשים בה בלמאבאטי, קבוצת האימפרוב שלי, ואני ממש אוהב את איך שהיא מעודדת להסתכל קדימה אל העתיד. החלק האחרון היה להחליט על שיטה ואוירה של הקמפיין הבא שלנו כדי שתהיה המשכיות, זו הצעה מוצלחת מאוד מהמדריך לניהול מערכה Oddessy. ממש השבוע ולא במקרה יצא פרק של על כתפי גמדים באנגלית שעסק ממש בשאלה “איך לסיים קמפיין” ואני מוצא את עצמי נפעם מההבנה של עד כמה להקליט את הפודקאסט הזה עם ערן אבירם ואביב מנוח תורם ומפתח אותי כמנחה. 

לסיכום 

זו הייתה אחת מהמערכות המורכבות ביותר שהרצתי: עלילת על חובקת כל, עלילת משנה לכל עונה ועלילות קטנות יותר של הדמויות שהשתנו מדי כמה עונות. חלק מהדברים התנהלו כמו שתכננתי (נדיר מאוד בעולם משחקי התפקידים) חלק מהדברים תפסו אותי בהפתעה מוחלטת (נפוץ מאוד בעולם משחקי התפקידים). אחד מהדברים הכי קסומים שהיו פה היה שאני הרגשתי מספיק בטוח בעצמי כדי לתת לשחקנים להוביל הרבה ממה שקרה והעובדה הזו לכשלעצמה היתה מספיק בשביל להשאיר אותי בתחושה תמידית של ציפייה.

לסיכום: היתה עוגה

סיכום מערכה Unrelated Incidents

תהליכי התפרקות

באמת שאני לא קולט מה הבעיה להבין את תהליך ההתפרקות. זה קרה כבר אינספור פעמים וזה קורה גם עכשיו, ובכל פעם זה אותו הדבר. התהליך