זהו. משחק התפקידים “בימים ההם בזמן הזה” יצא לאור.
כשרק התחלתי לחשוב על הפרויקט הזה חשבתי שהוא יהיה שבעה עמודים: 1-2 להסביר את השיטה, 3-5 רקע והיסטוריה, 6 דף דמות, 7 תודות. קל. המוצר המוגמר הוא כ-35 עמודים עם הרבה מאוד חומר שנשאר על רצפת חדר העריכה. כשאני מסתכל אחורה, הכל נראה כאילו הוא חלף ממש מהר. קמפיין המימון של המשחק התקיים באוקטובר והסתיים ב-10.10.2020. הקמפיין גייס 4,475 שקלים מ-78 תומכים. המשחק עצמו יצא לאור ב-7.12.2020. כמה ימים לפני חנוכה. קמפיין מימון זו דרך נהדרת ליצור משחק. זה מאפשר לך לראות האם אנשים בכלל מעוניינים במה שאתה רוצה ליצור. האמת שעוד לפני שפתחתי את הקמפיין ערכתי סקר בפייסבוק בשביל לראות אם יהיה בכלל ביקוש לרעיון הזה והתגובות היו מאוד חיוביות. התחלתי לעבוד.
עיצוב משחק זה תהליך לא פשוט. בתהליך העיצוב של המשחק הזה הצבתי לעצמי כמה מטרות שונות. רציתי שהוא יהיה כיף, מדויק היסטורית, שהוא יהיה חוויה לימודית ושהוא יהיה משהו שמשפחות יוכלו לעשות ביחד בחג החנוכה. הורים וילדים שמשחקים משחק תפקידים יחדיו, זה היה החזון שלי. גם להפיץ את התחביב הכי טוב בעולם וגם לתת ערך מוסף מעבר למשחק. זו חלק מהסיבה שמשחקים את המשחק עם סביבון ולא עם קוביה. במהלך העבודה על המשחק לעיתים קרובות המטרות הללו התנגשו: הוספה של אלמנטים קסומים התנגשה בדיוק ההיסטורי, יצירת ממלכת יהודה נאמנה לתקופת המכבים התנגשה עם כמות הזמן שנדרשתי להשקיע במחקר, נגישות לילדים בגיל צעיר התנגשה עם מכניקת משחק מורכבת. בסופו של דבר בהתנגשויות הללו לרוב בחרתי לצדד במשחק יותר פשוט, סיפורי ומדויק היסטורית. השחקן שבי רצה להמשיך את פיתוח מכניקת המשחק. אני אוהב מכניקות מורכבות ואני יודע שהרבה מחברי למשחק גם חובבים מכניקות מורכבות. אבל מנהל המוצר שבי ידע שהמפתח להצלחה הוא תמיד לתעדף את הדברים שמקדמים אותך לעבר היעדים שלך. ליצור מכניקה מורכבת יהיה לי כיף יותר כמעצב וכשחקן אבל לא יקדם את המטרות של המשחק.
כשניסיתי להבין מה בדיוק רציתי ליצור, נזכרתי ברגע מלפני שנים רבות כשגיא בוסקו דיבר על כתיבת התסריט של הסרט הרועה האחרון. הוא השתמש בביטוי “תבנית נוף מולדתו” של טשרניחובסקי וזו הייתה בדיוק ההרגשה שרציתי להעניק עם הפרויקט הזה. כולנו גדלנו על שירי חנוכה. כולנו מכירים את הרעיון של בימים ההם בזמן הזה. אבל רציתי לאפשר לאנשים ממש לחוות את הימים הימים בזמן הזה.
כמו בהרבה פרויקטים, קל למביט מהצד לחשוב שאני עשיתי את הכל. הנה טיפ לחיים: זה כמעט אף פעם לא נכון. הרבה אנשים עבדו על המשחק הזה. ערן אבירם ערך את הטקסט שלי למשהו ברור, טלי הלוי בן דור עשתה את העריכה הגרפית המצוינת. אורי איילון המוכשר יצר את איור הכריכה הנהדר, שהם בר-גד הוסיפה איורים מהממים. אין דרך לתאר את ההבדלים בין מה שיצרתי לפני ואחרי התרומה של האנשים האלו.
הרבה מהמשחק הזה מבוסס היסטוריה, בייחוד חלקים כמו “המדריך למטייל בממלכת יהודה” שהיה חשוב לי שיהיו מדויק, באתגר הזה נבות רם ודניאל אנדרי פידלמן עזרו לי מאוד. כל אחד מהם נתן לי תיאור מאוד מדויק היסטורית של המתרחש בממלכת יהודה וממש חבל לי שלא יכלתי להכניס יותר מהדברים מעוררי ההשראה שהם תיארו לתוך הספר. כבר לפני אלפיים שנה חבל הארץ שלנו היה גדוש התרחשויות מרתקות.
קבוצה גדולה של אנשים עשו playtesting למשחק הזה והעלו רעיונות לשיפור, תודה לכולם ובייחוד לקבוצת המשחק הבייתית שלי “Bester’s Bests”. וכמובן שבלי העזרה והתמיכה של כל התומכים המשחק הזה לא היה קיים. אני בטח שוכח אנשים ואני מתנצל מראש, אני פשוט ממש מתרגש לסכם את היצירה הזו.
את המשחק עצמו אפשר לרכוש בחנות של הוצאת גיבורים, באתר DriveTruRPG או באתר Itch.io.
אני מקווה שחג החנוכה הזה יהיה נקודת מפנה לכולנו. השנה האחרונה היתה קשה וחשוכה. אבל אין שום דבר שחג החנוכה מסמל יותר מהיכולת להתגבר על החשיכה ולהביא אור.
המון תודה לכולכם ומשחק נעים,
אורי בר ליפשיץ,
וכל הצוות שעבד על “בימים ההם בזמן הזה”.