איך להרויח המון כסף בקמפיין מימון המון

נראה כאילו לאחרונה כל אחד פותח קמפיין מימון המונים, היות ואני לא מזמן לקחתי חלק מרכזי בקמפיין מימון המונים(crowd funding) מוצלח מאוד להפקת הסרט ״הרועה האחרון״ באתר מימונה. אני מאוד מאמין בעיקרון של מימון המונים ואני חושב שנראה יותר ויותר פרויקטים שממומנים ככה בעתיד. המטרה שלי פה היא לרשום תובנות ומסקנות שהגעתי אליהן בעקבות הקמפיין שלנו, בעיקר דברים שאנחנו למדנו בדרך הקשה. חלקם יראו ברורים וחלקם קצת פחות אבל אני מעדיף לרשום את הכול כדי לשפר את סיכויי ההצלחה שלכם. אם יש לכם שאלות, אם אתם רוצים להתייעץ או שיש לכם עוד עצות להוסיף – צרו קשר.

איפה לפתוח את קמפיין הגיוס? השאלה ראשונה היא איפה לפתוח את הקמפיין שלך? בארץ יש כרגע מספר אופציות, המובילות לדעתי הן מימונה והדסטארט. תעשו את שיעורי הבית שלכם בשביל למצוא מה מתאים לכם. אנחנו אישית בחרנו במימונה ולא הייתה לנו אף סיבה להתחרט על זה. שימו לב שאפשר לוותר על אתר גיוס בכלל, ולנסות לגייס מימון ישירות מצורכי התוכן שלכם כמו שעשה הבלוגר אישתון. ההבדל העיקרי הוא בעוד דברים שאתם צריכים להתעסק איתם אז תעשו חושבים.

campaign v1

חישבו היטב על הסכום שאתם מבקשים – אל תשכחו לכלול בחישובי הכסף שלכם את העלות של התמורות ואת העמלה של האתר. כמו כן, רוב האנשים יתרמו במחירים שתרשמו ולא מעבר למרות שאתם נותנים את האפשרות לתרום יותר כסף על אותה התמורה. החישוב הזה הוא קריטי. אני מכיר קמפיינים שהסתיימו בהצלחה ואז גילו שהתמורות שלהם היו יקרות משהם חשבו והם נשארו עם הרבה פחות כסף משהם חשבו.

שקיפות – תזכרו שאתם מבקשים מאנשים לשים את הכסף שלהם על לא יותר מאשר המילה שלכם. זה חשוב להסביר למה ביקשתם את הסכום שביקשתם ועד כמה שאפשר – לומר בדיוק מה הוא הולך לממן. תזכרו שהתורמים שלכם שמים כסף בהסתמך על השם שלכם. אם תיקחו את הכסף למטרה אחרת זה כנראה יהיה הגיוס המונים האחרון שלכם, באינטרנט דברים לא נמחקים. כל מקרה של חוסר שקיפות מעורר חשד. אפילו מקרים של חשד לחוסר הוגנות יכולים להרוס את הקמפיין שלכם. בנימה יותר אופטימית – שווה לציין את הצרכים שלכם מסיבה אחרת: אני ראיתי מספר מקרים שאנשים פרסמו למה הם צריכים את הכסף ו חלק מהתורמים שלהם הסבו את תשומת ליבם לאלטרנטיבות יותר יעילותזולות או הציעו את התמיכה שלהם בצורת עבודה במקום כסף. לדוגמה: אם תפרסמו שאתם רוצים 1,000 שקל למטרת הדפסה של המוצר שלכם אולי אחד מהתומכים שלכם יהיה בעל בית דפוס ויעדיף לתמוך בהנחה על ההדפסה (ויוכל לתת הנחה יותר משמעותית מסכום התמיכה).

פנו זמן לטיפול וניהול הקמפיין – ניהול קמפיין מימון לוקח זמן ומאמץ. יש הרבה מיילים לענות עליהם, הרבה אנשים שמתעניינים ושואלים שאלות. חשוב שיהיה זמן לכל זה ואם אפשר לפצל את המאמץ בין כמה אנשים אדרבה. מי שחושב שהוא יפתח קמפיין מימון ופתאום יקבל כסף ללא מאמץ זה רק מישהו שאף פעם לא עשה קמפיין מימון.

התמקדו בקהל היעד שלכם – סביר להניח שאתם יודעים מיהו קהל היעד הראשוני שלכם. כי אם אין לכם קהל יעד אז אין מי שירצה לצרוך את מה שאתם רוצים ליצור. זהו קהל היעד שיתמוך בכם עם הכסף הראשוני ובשאיפה גם יפרסם את הקמפיין שלכם. מקדו את תשומת הלב שלך בקהל היעד הזה. איך עושים את זה? בחרו תמורות לתורמים שקהל היעד שלכם יעריך ויהנה מהם, התאימו את חלק מהפרסומים שלכם לקהל היעד.

הציעו תמורות מגוונות – אנשים אוהבים משהו מוחשי בתמורה לתמיכה שלהם,  מרצ׳נדייזינג של הפרויקט עובד הרבה יותר טוב מדברים אחרים. חולצות של הקמפיין שלכם הם כמעט תמיד תמורה טובה. לנו באופן אישי תמורות בסגנון של הרצאות לתומכים או סדנאות מיוחדות הוסיפו הרבה השקעות.

הוספת תמורות במהלך הקמפיין – מומלץ מאוד להוסיף תמורות במהלך הקמפיין. גם משאירים את העניין של אנשים שתמכו כבר כי הם ירצו לבוא ולראות מה חדש וגם אפשר לנסות ולעורר עניין .

פרסום חברתי – פרסום חברתי זה נחמד ועוזר להפיץ את הנושא, אבל קשה מאוד להגיע לאנשים שהם באמת מחוץ למעגל שלך (להלן חברתי).  איך עושים פרסום חברתי? אני יכול לכתוב פה עמודים על כל מה שלמדתי על פרסום בפייסבוק ובאירועים (וחשוב לפרסם גם בפייסבוק וגם באירועים אמיתיים). אבל בשורה התחתונה: תתלהבו ותדברו. תזכירו את הפרויקט שלכן לכל מי שאתם מדברים איתו (אני הזכרתי את הקמפיין שלנו לאנשים אקראיים במעלית). בקשו מחברים שיש להם בלוגים או מספר עוקבים גדול בפייסבוק או טוויטר להזכיר את הפרויקט וזה ייתן לכם את הקפיצה הראשונית. אני למשל הודעתי שאני אכין ארוחה מגניבה ואזמין אליה את כל מי שיפרסם את הפרויקט שלנו, וזה עבד לא רע לנו (וגם הארוחה הייתה ממש כיף).

פרסום בעיתונות – אין מה לעשות, זה עובד בשביל להגיע לחשיפה גדולה. הפרויקט שלנו פורסם בכתבות ב-ynetוב-הארץ. וזה עשה הבדל גדול בחשיפה שלנו. איך מגיעים לזה? תעבדו קשה.

הרועה האחרון- ynet

סרטון מרכזי וסרטונים נוספים – אנשים רוצים לדעת מה זה הפרויקט שלכם, הסטנדרט היום הוא סרטון קצר (קצר!) שמבהיר מי אתם ומה אתם הולכים לעשות. אז קודם כל: כן, חשוב לעשות סרטון. כי זה הסטנדרט וכי אם לא הצלחתם לעמוד בזה למה שיתנו לכם כסף לעשות משהו אחר. וחשוב שידעו מי אתם כי זה מה שמבטיח שאתם לא נוכלים ושאתם יכולים לעשות את זה וחשוב שיבינו מה אתם רוצים לעשות אחרת לא יתמכו בכם. סרטונים נוספים הם דרך טובה לשמר את קהל העוקבים שלכם ולתת להם מידע נוסף ומעניין על ההתקדמות של המיזם.

שפה זרה – יכול להפתיע אתכם לגלות שאנשים מארצות אחרות מתעניינים בפרויקט שלכם. אנחנו קיבלנו הודעות מחבר׳ה מקנדה ומארה״ב שמאוד התלהבו מהפרויקט שלנו והצטערו שהם לא יכולים להעביר הלאה לחברים שלהם שלא מבינים עברית.

הזמנים הקריטיים הם תחילת וסוף הקמפיין – רוב התמיכות בקמפיין מימון המונים מתקבלות בעיקר מגיעות בהתחלה ולקראת סוף הקמפיין. באמצע יש דעיכה טבעית. זה אומר שאתם צריכים לדאוג מראש שיהיה לכם עוד דברים לפרסום לקראת הסוף כדי להגיע לאנשים שרצו לתרום לכם אבל לא הספיקו או דחו לאחר כך.

הכינו יעדים נוספים (stretch goal) – אנחנו קיבלנו משמעותית יותר כסף משחשבנו. בשלב מסוים נגמרו לנו היעדים הנוספים. חשוב לתכנן קדימה עוד יעדים ולפרוס אותם לפי כמות הכסף שמגיעה. זה חשוב כי יעדים שלא חושבים עליהם מראש ושוקלים היטב את העלויות שלהם עלולים להתגלות בדיעבד כיקרים או קשים ליצור.

תמורות

תעמדו בהבטחות שלכם –עוזי וייל גייס סכום כסף גדול לקמפיין מימון המונים של הספר החדש שלו. לאחר מכן התברר כי הספר יצא למדפים בטרם שהתומכים קיבלו את העותק שלהם (שהיה אמור להגיע לפני). הסיפור גרם לגל אכזבה גדול מאוד בקרב התומכים ויקשה מאוד על הסופר לגייס שנית כסף במימון המונים. אגב, לעמוד בהבטחות שלכם זו תמיד העצה הנכונה, בטח ובטח בעולם הדיגיטלי. באינטרנט שום דבר לא נעלם.

אלו הנקודות המרכזיות מהניסיון שלי. אם יש לכם עוד נקודות שחשובות לדעתכם אז אני מאוד אשמח שתספרו לי עליהם.

נעים מאוד,

אורי ליפשיץ.

הפוסט הזה (כמו הרבה דברים אחרים שאני עושה) נועד כדי לעזור לאחרים, אני עושה לא מעט פרויקטים בהתנדבות. מצד שני, פרויקטים בהתנדבות לא עוזרים לשלם חשבונות. אז אם הפקתם תועלת מהמידע הזה ואתם הייתם רוצים לאפשר לי להשקיע יותר זמן בפרויקטים התנדבותיים ופחות זמן בעבודה אז אתם יכולים להביע את תמיכתכם בצורה כלכלית: קנו לי בירה.

איך להרויח המון כסף בקמפיין מימון המון

תהליכי התפרקות

באמת שאני לא קולט מה הבעיה להבין את תהליך ההתפרקות. זה קרה כבר אינספור פעמים וזה קורה גם עכשיו, ובכל פעם זה אותו הדבר. התהליך